Trad Lads

Spiller irsk folkemusik med livsglæde og nerve. Deres levende og sjælfulde fortolkning af traditionelle irske melodier og sange, blandet med originale kompositioner, er sprængfyldt med energi og begejstrer publikum både i Danmark og udlandet.

Bjarne Schmidt og Peter Sørensen er irske musikere i hjertet og på gribebrættet, og sammen med Martin O’ Hare’s swingende bodhránspil og Kevin Horans fyldige vokal, er deres virtuose spil med til at skabe den unikke stemning, som irsk musik er så kendt for. Senest er bandet blevet forøget med Lars Hansen på piano der er med til at give bandets lyd endnu mere swing og fylde.

Trad Lads is probably the happiest band on the road. And this is reflected in their music, their confident presentation, flexibility, size of repertoire, and the choice of select material. All the musicians are professional and enjoy what they are doing. Like the title of their debut CD suggests “Happy Days”.
Trad Lads spiller irsk folkemusik med livsglæde og nerve. Deres levende og sjælfulde fortolkning af traditionelle irske melodier og sange, blandet med originale kompositioner, er sprængfyldt med energi og har i snart 15 år begejstret publikum både i Danmark og udlandet. Bjarne Schmidt og Peter Sørensen er irske musikere i hjertet og på gribebrættet, og sammen med Martin O’ Hare’s swingende bodhránspil og Kevin Horans fyldige vokal, er deres virtuose spil med til at skabe den unikke stemning, som irsk musik er så kendt for.

Trad Lads har gennem årene gæstet store og små folkfestivaller i ind- og udland, heriblandt: Skagen Festivalen, Strib Vinter Festival, Copenhagen Irish Festival, Kalmar Festival i Sverige, Bordeaux Celtic festival, Titano Festival i Norge, Folkest festival i Italien og Tesserete Irish Festival i Schweiz. Bandet spiller regelmæssigt rundt om i Danmark på nogle af Danmarks bedste musikscener og kulturhuse.

Pressen skrev
”…..Peter Sørensen nuancerige violin og Martin O’ Hares bodhrán spiller ofte lydhørt imod hinanden og tilfører dermed musikken betydelig rytmisk snert og vitalitet …….og bodhrán-spillet er både rytmisk og klangligt så afskygget, at det flere steder næsten kan give fornemmelse af at det er en kontrabas, der ligger i bunden og driver musikken fremad. Et par reels er således så sprudlende at musikken bliver helt bristefærdig af intensitet, og det er såmænd ikke kun O’ Hares fortjeneste, men også i kraft af Bjarne Schmidts livlige bouzouki.”
Thorbjørn Sjøgren, Politiken.

Trad Lads har siden 2003 haft et stærkt og populært samarbejde med danseensemblet “Green Steps” og har således kunne præsentere Irsk stepdans som en del af et sceneshow, hvor samspillet mellem dansere og musikere går op i en højere enhed. Green Steps.

Trad Lads blev dannet i 1990 af Martin O’Hare og Peter Sørensen, to af de mest markante figurer i det irske musikmiljø i Danmark og desuden medlemmer af det irske/danske band Ash Plant. Udfra et personligt ønske om at opleve mere irsk musik, startede de et band, hvor de kunne invitere gæstemusikere fra Irland, til at spille og turnere.

Den højt respekterede irske harmonikaspiller Tony McMahon, var den første på listen af suveræne musikere til at “gæste” Trad Lads. Siden kom navne som Gerry O’ Connor, Dónal O’ Connor, Dermy Diamond, Tommy O’ Sullivan, Jorgen Astner, Desy Adams, Dermot Horan, Marie Quigney og senest Jonas Fromseier Mortensen. Idag består gruppens faste medlemmer foruden Peter Sørensen og Martin O’Hare af sangeren Kevin Horan og banjospilleren Bjarne Schmidt.

Om bandmedlemmerne

Martin O’Hare, bodhrán (irsk håndtromme. Martin O’ Hare respekteres som en af de bedste bodhrán-spillere på den irske musikscene i dag. Som en musiker, der har kunne spille alt fra harpe til fløjte og guitar er hans skæbne blevet besejlet af dette simple, fascinerende instrument Bodhrán’en. Herigennem stråler hans åbenbare musikalitet, kærlighed og forståelse for irsk musik. Bodhrán’en er med til at lægge en stærk bund og fremhæver ikke blot puls og stemning, men spiller i høj grad også med på melodien. Martin O’Hare kom til Danmark fra Belfast i 1981, hvor han hurtigt blev han medlem af bandet Ash Plant. Siden har han medvirket i talrige succesfulde konstellationer, bl.a. det irske band Lá Lúgh, Riverdance, Tim O’Briens The Crossing og Mairtín O’Connors band Chatterbox. Martin O’Hares særlige musikalitet afspejles også i hans omhyggelige udvælgelse af irske grupper til den årlige Copenhagen Irish Festival, en af de mest prestigefyldte irske musikfestivaller i Europa.

Peter Sørensen, fiddle (irsk violin), er en fremragende musiker og kender af irsk musik. I Danmark anses han for at være en institution indenfor genren. Han har i syv år ledet en ugentlig irsk jamsession i København, hvor lokale irske musikere og gæster fra ind- og udland mødes på tværs af generationer og bands.
Peter Sørensen begyndte at spille irsk musik i 70’erne og var en af de første ”irske musikere” i Danmark. Han er inspirationskilde og mentor for mange unge musikere og højt respekteret i folkemusikmiljøet. Også i Irland er Peter Sørensen kendt og har flere gange optrådt på irsk TV.

Kevin Horan synger sange og ballader, som kun en rigtig dubliner kan levere dem. Her kan man ikke beskrive en syngestil, da Kevin Horans sang udspringer af naturtalent, ukrukket og lige fra hjertet. Hans stemme klinger af styrke og følsomhed, der ikke kan adskilles. Repertoiret er en god blanding af sange man får lyst til at synge med på og flotte ballader i den traditionelle irske stil. Kevin Horan er desuden guitarist i bandet.

Bjarne Schmidt spiller banjo og bouzouki med en sikkerhed og lethed, der virkelig er med til at danne rygmarven i bandet. Allerede i teenageårene fik han interessen for irsk musik og var ligesom Peter Sørensen én af ”pionererne”. Bjarne Schmidts banjospil har bl.a udviklet sig gennem mange rejser til Irland og i særdeleshed den legendariske Willy Clancy festival i Co.Clare, og er et klart bevis på, at man ikke behøve at være indfødt irer for at spille som de bedste. Udover at være freelancemusiker og en aktiv del af det irske musikmiljø i København har Bjarne Schmidt været medlem af de meget populære bands The Foxhunters og Paddy Doyles.