Holtsø & Wittrock levere et sjældent dansk bud på den ægte vare, når blues er bedst. En musikalsk rapport fra livets blindgyder, om afmagt og uforløste følelser, men også om at kærligheden findes et sted derude.Jes Holtsø har selv været hele turen igennem fra at være barnestjerne i Olsen Banden-filmene til at blive stofmisbruger –og komme ud af det igen.

Det er ingen hemmelighed, at Jes Holtsø har levet et hårdt liv. Hele Danmark kender ham som ’Børge’ – den opvakte knægt i Olsen Banden-filmene og senere som flyttemand Olsens flabede søn i tv-serien Huset på Christianshavn. Men trods en lovende start på en karriere inden for filmverdenen, så ramlede Jes Holtsø ind i et fornedret liv med stofmisbrug og selv-isolation, der varede næsten i to årtier. Først da han var i midten af 30’erne, lykkedes det at få vendt bøtten og finde fodfæste igen. For to år siden dukkede han så til manges forbløffelse op i DR’s Talent-konkurrence. Kapelmester Morten Wittrock fik opgaven af stille et backing-orkester til rådighed, og pludselig var Jes Holtsø igen på vej ud af de kunstneriske veje: Blues og soulmusik, tilsat funky og rockede oktaner.

Morten Wittrock har i en årrække styret Wittrock band som b.la har indspillet 2 cd’er med Jes Holtsø, hvor Wittrock har skrevet og produceret musikken. Morten Wittrock har desuden indspillet/produceret et utal af cd’er I Danmark og USA.

Efter at have udgivet 2 album og turnereret over hele landet, har ensemblet nu været i studiet. Denne gang er det på DANSK og den gyngende soul og sumpet rockblues er bevaret med Jes Holtsø’s forrygende rå bluesstemme der pisker nærvær, smerte og fanden-i-voldsk livsglæde ind I sangene, som er komponeret og produceret af kapelmester /pianist Morten Wittrock og dansketekster leveret af Marcus Winther John.

Anmeldelser

Berlingske ★★★★★★

Jes Holtsø, der for længst har lagt barneskuespilleren – og meget andet – bag sig, har så sandelig den rette autenticitet som blueskunstner.

 Af Kjeld Frandsen

FAKTA: BIG EASY
Hvem: Jes Holtsø & Morten Wittrock Band.
Hvad: »Big Easy«, Crawfish Music.
Netop kåret til »Årets Danske Blues Navn«. Alt andet end ufortjent. Ja, engang var han jo barnestjerne med navne som Børge og William, og så befandt han sig i en årrække på livets skyggeside, indtil han i 2009 dukkede op som bluessanger i talentshowet »Talent« på DR1.

Dog skulle der i 2010 et debutalbum til, før det blev fastslået, at Jes Holtsø var en bluessanger af en ganske særlig kaliber. Om det er turen på skyggesiden, der giver ham den grovkornede autenticitet på stemmen, kan jo være en nærliggende teori, men halløj, hvor det swingede, og det gør det heldigvis fortsat.

På det nye album »Big Easy« har Jes Holtsø nok en gang allieret sig med et hold stærke og seje musikere under ledelse af pianisten Morten Wittrock, som nok en gang – i kreativt ledtog med den amerikanske blueskunstner Ray Weaver – har sammenstrikket et effektivt og nuanceret repertoire. Med det skarptsmældende åbningsnummer »Who Is Laughing Now« får sangeren lige markeret, at hans format er alt andet end til grin, og så kører det ellers videre i samme solide musikalske rille. Som et fornøjeligt intermezzo bliver der også plads til den elegant gyngende og countryprægede »Accidently On Purpose«, hvor sangerinden Charlotte Vigel dukker op til en charmerende duet med albummets hovedperson.

Han har fuldt kontrol over sin ekspressive rustne stemme og over det engelske sprog, og han bevæger sig troværdigt i et univers af råswingende blues – med solide stænk af funk, soul og god gammeldags rock’n’roll,

Og så bliver der afrundet – og gearet ned – med balladen »Roll Me Gently« – og den passende udgangslinje »Rock My Soul«.

BT ★★★★
4 flotte stjerner: ‘Børge’ synger som Joe Cocker – Af Henning Høeg, hoeg@bt.dk , Mandag den 1. oktober 2012, 09:48

O.K., der skulle måske stå ‘næsten’ i overskriften. Ingen synger helt som Joe Cocker. Men danske Jes kommer sgu tæt på. Og så emmer denne vellykkede to’er af både spille- og livsglæde.
Efter sine år som Flyttemand Olsens uvorne knægt ‘William’ i ‘Huset på Christianshavn’ og siden som ‘Børge’ i ‘Olsen Banden’, havde Jes Holtsø nogle hårde år. Misbrug og andre personlige problemer var ved at tage livet af den forhenværende barneskuespiller. Men så opdagede Jes blues-musikken. Han åbnede munden. Og selvom han aldrig havde sat sine fødder i bluesmusikkens hjemland, USA, lød Jes som om, han sad ved Mississippi-flodens delta og delte ud af sin livserfaring. Ligesom sidst er det Jes musikalske partner Morten Wittrock, der, sammen med amerikanske Ray Weaver, har skrevet sangene. Det er blevet til titler som ‘Who is Laughing Now’, ‘Big Easy’ og ‘Hell to Pay’, der er lige så beskidt funky, som de smager af blues. Der står både The Meters og Buddy Guy på posen med inspiration. Men med Jes’ fine og jordnære bluesstemme i forgrunden, bliver udtrykket helt unikt.
Jes Holtsø, ‘Big Easy’, Blues (Fire ud af seks stjerner)

CopenhagenBLUESFestival 2012
26. – 30. september

PRESSEMEDDELELSE

ÅRETS DANSKE BLUES NAVN 2012

Blues prisen “Årets Danske Blues Navn” går i år til blues sangeren Jes Holtsø.
Jes Holtsø får prisen for sin performance som sanger. Han fanger og fastholder sit publikum med personlighed, integritet, hudløs ærlighed, en god portion sjæl og charme, og ikke mindst et umiskendeligt sangtalent og en sjælden stærk og intens stemme.
Sammen med sit band giver han et forfriskende bud på, hvordan blues, soul og
rock kan smeltes sammen i et bredt, nutidigt og langtidsholdbart musikalsk udtryk.

Jes Holtsø modtager prisen ved en ceremoni onsd. d. 26. sept. kl. 20 i Husets Café.

Årets prismodtager er født i 1956 og voksede op i et musikinteresseret hjem, med en syngende mor, og jazz og bluesmusik på grammofonen. Som barn blev han castet af Nordisk Film og fik rollen som den opvakte knægt ’Børge’ i Olsen Banden filmene. Han spillede også flyttemand Olsens flabede søn `William´ i ‘Huset på Christianshavn, roller som gjorde ham landskendt.

Efter 13 år i filmbranchen forsvandt Jes helt ud af rampelyset, men vendte så til manges overraskelse tilbage 20 år senere, hvor han tonede frem på skærmen i DR-konkurrencen ‘Talent 09’. Jes var igen på banen, nu med sin blues og soulmusik, et karriereskift, som må siges at være lykkedes ganske godt.

Jes Holtsø lægger ikke skjul på, at han i de mellemliggende år levede et hårdt liv helt ude på kanten, som han dog fik vendt med lidt god hjælp. At det lykkedes, skyldes nok delvis hans erkendelse af, at “Living the Blues” kunne blive til “Playing the Blues”. Han beretter selv om sine op- og nedture i sin bog `Verden venter`, men et faktum er det i hvert fald, at hans beslutning om at prøve kræfter med en ny karriere for at synge den musik, han elsker allermest, på ganske få år har ført ham frem på forkanten af den danske blues scene.

Jes har i tidens løb hentet musikalsk inspiration fra folk som Billie Holiday, Bob Dylan, Joe Cocker og Delbert McClinton. Han kom jævnligt forbi Mojo’s ugentlige blues jams og fik prøvet sig af der, men det var mødet ved ‘Talent 09’ optagelserne med hans nu faste musikalske partner, pianisten Morten Wittrock, der satte skub i tingene. Det blev et frugtbart samarbejde, og i 2010 kom deres debut CD, som fik mange stjerner i pressen. CD’en førte også en lang stribe koncerter med sig, både i duo og band format.

I foråret 2012 kom Jes Holtsøs nye CD, “Big Easy”, også denne gang med tekster af amerikaneren Ray Weaver og komponeret og produceret af Morten Wittrock, som tog til Nashville for at mixe CD’en hos den amerikanske producer Matt Andrews, som bl.a. har arbejdet med Sheryl Crow, Delbert McClinton, John Mellencamp, Garth Brooks, Kenny Rogers m.fl.

Ambitionsniveauet har været højt, og det tætte dansk-amerikanske samarbejde har betalt sig og løftet “Big Easy” op på et niveau, hvor bluesmusik og CD lyd ikke fås meget bedre.
Med hans personlige baggrund, hans rå, nærværende, til tider smertelige stemme, og med et swinging, rocking bluesband bag sig, har vi her med en ægte ‘Bluesman’ at gøre.

Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar ønsker tillykke med prisen.

Copenhagen Blues Festival stiftede i 2002 prisen ’Årets Danske Blues Navn’, den første egentlige musikpris i det danske blues miljø. Prisen gives som påskønnelse af en dansk blues musiker,
der har ydet en særlig musikalsk og kunstnerisk indsats af betydning for genren.
Både scenens garvede veteraner og unge talenter kan komme i betragtning til prisen.
Prisen er de senere år sponsoreret af Copenhagen Blues Festival, Amager Bio og Mojo Blues Bar.

Tidligere prismodtagere: Troels Jensen 2002, Mike Andersen 2003, Peter Thorup 2004, Thorbjørn Risager og Kenn Lending 2005, Paul Banks 2006, Peter Nande 2007, Tim Lothar 2008, Nisse Thorbjørn 2009 og Lene Strøyer 2010, H.P. Lange 2011. Se mere om blues prisen på: www.copenhagenbluesfestival.dk