De Forbudte Sange – Danmarkspremiere – Sprogforeningen

Lørdag den 5. september 2020 blev en fantastisk dag for SPROGFORENINGEN.
Ved 2 forestillinger lørdag eftermiddag og aften tog Bodil Jørgensen og Martin Schacks kvartet publikum ved udsolgte forestillinger med storm. Bodil fortolkede perioden fra 1864 til 1920. Der var familiemæssige bånd i bagagen, på begge sider af grænsen, i den 56 år lange, drøje tyske periode.

De forbudte sange, blev af de tyske myndigheder betragtet som danskernes farligste agitationsvåben, akkompagneret af nogle af landets bedste musikere fortolkede Bodil med alvor, empati og humor, historien og sangene, også selvom det betød at nogle blev sat i fængsel på grund af deres deltagelse i fællessang.

Der var plads til smil, men flere havde en tåre i øjenkrogene, da Bodil læste meddelelsen fra krigsfronten:  Friedrich var “Vermisst – faldet ved fronten für das Vaterland.” – dræbt i en krig der ikke var hans.

Den måske sværeste af de forbudte sange “Er skolen for andre end pilt og pog” blev fremført af Bodil Jørgensen på suveræn vis.

Denne pragtfulde forestilling blev i Coronaens tegn afsluttet med mundbind hos Bodil og musikerne, medens vi andre nynnede med på den rigtige udgave af “Det haver så nyligen regnet” – ved sidste vers med hele salen stående, nynnende og fulgt op af stort bifald for mere end 70 fantastiske minutter. En stemningsfuld oplevelse, som ingen glemmer, i selskab med Danmarks store skuespiller og hendes 4 dygtige musikanter.

Vi gik alle hjem en stor oplevelse rigere.

I SPROGFORENINGEN er vi stolte og glade over en fantastisk start på jubilæumsaktiviteterne.

Frode Sørensen, Formand, Sprogforeningen

Fotograf – Flemming Grøn

____________________________________________________________________________________________

Vi havde alletiders gode oplevelse begge dage. Publikum gav ved udgangen udtryk for, at det var en god og anderledes oplevelse. Det var også et utrolig nemt team at have besøg af.
Frede Jensen, formand, Sønderborg Teaterforening