Foto: Carsten Boe

Guitaristen Lars Hannibal, som er mest kendt for sit mangeårige samarbejde med Michala Petri, har haft en bemærkelsesværdig karriere som spænder over 50 år.

I foredragskoncerten foretager Lars Hannibal nogle nedslag, og trækker på sine mange erfaringer både som musiker og som underviser af børn og voksne i alle aldre. Han reflekterer bla.-  med udgangspunkt i egne erfaringer, over kunstens og musikkens betydning, om det at have nogle rollemodeller, det fællesskabs og identitets rum som musikken skaber, og om betydningen af vores enestående Danske Sangskat.

Undervejs skaber Lars Hannibal med sin guitar rum til at lade tankerne flyve. Han spiller bla. temaet fra ”Deer Hunter”, som i hans indspilning er streamet 3.500.000 gange alene på Spotify, og andre poplærer guitar klassikere, og egne arrangementer af Danske Sange. Der bliver også mulighed for dialog med publikum.

En anderledes musikerkarriere

Selv om musikken altid har fyldt meget i mit liv, har jeg også været optaget af,- og haft en stor appetit og nysgerrighed på livet omkring mig, og taget aktivt del i det danske samfund. Nedenstående er nogle nedslag.

Jeg startede i midten af 1960erne med at spille guitar, – det var folk og rock der optog mig i de tidlige år, -og inspirationerne var bl.a. Bob Dylan, The Beatles og Jimmy Hendrix. Senere blev også andre former for rytmisk musik en del af mit virke, specielt den modale jazzmusik. Jeg startede med at undervise en masse børn og unge, og deres forældre, i guitar i 1969 på Gjellerupskolen i Brabrand ved Århus.

Efter HF-eksamen i 1970, og et par efterfølgende inspirations år, studerede jeg klassisk guitar på konservatoriet i Århus og lut i Haag i Holland fra 1972-1980. Samtidig med mine studier, mine “gigs” med de 2 Århus bands Kollektiv Krogsbæk og 1001 Watt og mine mange koncerter, underviste jeg fra 1972-1991 på henholdsvis Det Jyske Musikkonservatorium og Socialpædagogisk Seminarium i Århus, hvor jeg også i en årrække var lærerrådsformand. I denne periode boede jeg i Storring mellem Silkeborg og Århus i 16 år sammen med min daværende kæreste, psykolog Lil Wittrup og mine 3 ”ikke biologiske børn” – Louise, Nikolaj og Ebbe.

Duo Concertante, som jeg i 1980 dannede sammen med min gode ven violinisten Kim Sjøgren, eksisterede frem til 1994. Vi spillede mere end 1.000 koncerter i Danmark og rundt i Europa, lavede masser af TV og indspillede 10 CD’er for EMI. Vi udviklede sammen en meget anderledes, ligefrem og stærkt kommunikerende og formidlende koncertform, som var et brud med den traditionelle klassiske koncertform. Vores 10 års jubilæums koncert blev spillet i Wigmore Hall i London i 1990, hvor vi bla. spillede Palle Mikkelborg ́s Journey. Det var første gang man i denne traditionsrige sal kunne opleve elektrisk forstærket musik!

Siden 1992 har jeg spillet næsten 2.000 koncerter sammen med min ex. kone Michala Petri,- i både små og store kirker, forsamlingshuse og de største internationale koncertsale og festivals. Vi var gift fra 1992 til 2008. Repertoiret spænder fra tidlig renæssance musik, over barok, klassisk og romantisk musik, til nye værker skrevet specielt til Petri/Hannibal Duo. I 2022 kan vi fejre 30 års Duo jubilæum. Sammen har vi udgivet 8 CD’er. Det seneste album BLUE med mine egne kompositioner og arrangementer af Danske Sange udkom i oktober 2020, markerede mit 50 års jubilæum som professionel musiker. På dette album medvirker også vores 2 døtre Agnete og Amalie på 3 af mine sange.
Pladeselskabet OUR Recordings www.ourrecordings.com startede Michala Petri og jeg sammen 1. november 2006. Vi har nu udgivet 48 albums, som har modtaget mange nationale og internationale priser, bla. ECHO KLASSIK Award og OPUS KLASSIK Award (Tyskland), fire Grammy nominations (US) Gramophone Award nomination (UK), Diapason d ́Or de l ́année 2015 (Frankrig) ICMA 2016 Award og ICMA 2017 og 2019 nomination (International Classic Music Award) Danish Music Award (P2 Prisen) 2016 og 2019 for Bedste Danske udgivelse, og i 2021 “P2 Lytter Prisen” som “Bedste Album”, 3 Danish Music Award nominations, FMA Award 2016, Gold and 3 Silver Global Music Awards, og mange Editor Choice i Gramophone og ”CD of the Month” i BBC Music Magazine.

Min nysgerrighed overfor andre genrer har også ført til mange utraditionelle konstellationer gennem årene, – bla. Birth of a Quartet med Palle Mikkelborg, Niels-Henning Ørsted Petersen og Kim Sjørgren, tournéer med Svend Asmussen, koncerter og indspilninger med Birthe Kjær, cross-over bandet 3 x Lars med sangeren Lars Thodberg Bertelsen og jazz bassisten Lars Ole Gotfredsen, ballet projekter med koreograferne Eske Holm og Christopher Bruce o.m.a.

De sidste mange år har jeg arbejdet sammen med Ghita Nørby, – vi kalder vores forestilling for I Ord og Toner. Denne titel dækker over at vi samtaler om emner vi er optaget af, og Ghita læser eventyr og jeg spiller musik. Denne frie form, uden manuskript, er både meget spændende og krævende, men den ejer øjeblikkets mulighed for at en unik oplevelse sammen med publikum. I forestillingen Musik og Eventyrmedvirker også Michala Petri.

I 2004 startede jeg projektet Dialogue-East meets West – og har siden arbejdet med kinesisk musik, musikere og komponister i Kina, Europa og Danmark. Fra 2008-2010 arbejdede jeg som kurator for det danske kulturprogram på EXPO 2010 i Shanghai, incl. den Danske Galla koncert som blev set af 200.000.000 kinesere på CCTV.
Jeg har også arbejdet som ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp, bl.a. var jeg i 2002 i Tanzania for at samle penge ind til et AIDS projekt, og i 2008 var jeg rundt i Danmark, sammen med Lone Hertz, for at samle penge ind til minerydning i Albanien. Som en konsekvens af min interesse for kommunikation og ledelse, har jeg de seneste 10 år været medlem af VL4, i netværket for Danske Virksomheds Ledere. I de sidste 13 år har jeg været Grammy Voting Member New York Chapter,- og I mange år var jeg i bestyrelsen for koret Ars Nova.

Jeg bor i dag på Frederiksberg sammen med min kone, modedesigner Annette Meyer. Efter 1½ år hvor Corona pandemien stort set har afholdt mig fra at udøve mit erhverv, er koncerterne igen begyndt at komme i kalenderen både i Danmark og i udlandet, og jeg arbejder pt. med at skrive musik til kinesisk poesi fra Tang Dynastiet. Disse digte, som insisterer på mennesket samhørighed med naturen, har i dag en meget stærk aktualitet.

Anmeldelse

“TAK et fantastisk arrangement 😊
Utrolig vellykket.”
Lene FriboSkolelederFOF Djursland

Til toppen af siden