Koppel & Søn feat. Alex Riel
Foto: Flemming Grøn

Download pressefoto HER
(Fotograf – Flemming Grøn – skal krediteres)

Det danske trommeikon Alex Riel fylder 80 år.

Medvirkende:
Alex Riel: Trommer
Anders Koppel: Hammondorgel
Benjamin Koppel: Saxofon

Få har som Alex været så betydende for den danske musikscene igennem så mange år. Han har altid været placeret centralt blandt de ypperste musikere og fornemmeste orkestre.

Som jazztrommeslager var han, udover at være Dizzy Gillespies europæiske yndlingstrommeslager, fast mand når de store stjerner gæstede byen. Fra Stan Getz og Dexter Gordon, Kenny Dorham til Ben Webster over Roland Kirk og Monica Zetterlund til Bill Evans og Michael Brecker – Alex Riel har spillet med dem alle.

Men han har også altid været musikalsk nysgerrig og kastet tryllestøv over solister og ensembler indenfor et væld af genrer, fra et af Danmarkshistoriens største orkestre Savage Rose over Sebastian til fusionsgrupper som Entrance og V8.

Og han er trods sin runde fødselsdag stadig på toppen. Spiller som altid med et umiskendeligt touch, en virtuositet og spilleglæde som til stadighed inspirerer og begejstrer.

Igennem tyve år har Alex arbejdet tæt sammen med den danske topsaxofonist Benjamin Koppel, en relation der bla. har resulteret i et væld af CD-udgivelser (bla. med navne som Phil Woods, Charlie Mariano, Bobby Watson og Kenny Werner) og turnéer over det meste af verden fra USA til Kina, fra Skagen til Bornholm.

Og det fyrige og kreative samarbejde bliver omdrejningspunktet når Alex Riel i 2020 fejrer sin 80-års fødselsdag fuld af energi og spilleglæde, ganske som da han i 1965 blev kåret til årets jazzmusiker.

Alex fejrer sin fødselsdag ved at tournere med

KOPPEL & SØN feat. ALEX RIEL

Anders Koppel og Alex Riel har kendt hinanden i en årrække, siden de som ganske unge dannede Savage Rose sammen og lagde den internationale musikscene for deres fødder, med bl.a. optræden på den legendariske Newport Jazz Festival.

Anders og Benjamin har spillet sammen siden Benjamin kunne gå. Og de tre musikeres indgående kendskab afspejles med al tydelighed på scenen, når grænserne mellem improvisation og komposition ophæves, og tonerne fra Anders’ så velkendte hammond orgel smelter sammen med Benjamins forrygende saxofon, båret af Alex’ groove, swing og mesterlige klangfuldhed.

Alex Riel Hvis Danmark har en jazz godfather, så er det Alex Riel. Danmarks verdenskendte trommeslager har siden 1950erne spillet med alle de allerstørste, fra Bill Evans over Dizzy Gillespie til Roland Kirk, Stan Getz og Dexter Gordon. Medvirket på en uendelig række pladeindspilninger, turneret verden over. Og i øvrigt spillet med rockpop navne som Savage Rose og Sebastian. Hans lyd er legendarisk, hans humør lige så. En af jazzhistoriens dejligste spillemænd, der altid sætter musikken først og publikum i centrum for en altid uforglemmelig oplevelse.

Anders Koppel er kendt for sin ikoniske orgellyd i Savage Rose, som var Danmarks første store internationale rockband, og som mangeårigt medlem af verdensmusik orkesteret Bazaar sammen med Peter Bastian og Flemming Quist Møller. Han er en overordentlig produktiv og brugt komponist, som stadig kan opleves live, nu bag tangenterne i fast ensemble med sønnen Benjamin i Koppel & Søn, og er fortsat en aktiv komponist. Han har skrevet musik til flere end 200 film, 20 balletter, 40 koncerter for solist og symfoniorkester samt en lang række kammermusikværker.

Benjamin Koppel er kendt som allestedsnærværende og virtous saxofonist og komponist. Han har samarbejdet med en lang række store jazznavne såsom Phil Woods, Kenny Werner og Brian Blade, har udgivet knap 50 albums som solist, har medvirket på flere end 100 andre og er medforfatter til bogen Ud af musikken – Sådan forklarer man musik for en kat. Benjamin Koppel har indspillet med Joe Lovano Paul Bley, Charlie Mariano, Bobby Watson, Larry Goldings, Jack DeJohnette, m. fl. Og så modtog han i 2011 den franske ridderorden L’Ordre des Arts et des Lettres for sin indsats for udviklingen af fransk og international Kultur.

Til toppen af siden